Trainer/ docent/ coach/ adviseur
Voor RadarVertige verzorg en ontwikkel ik een variëteit aan trainingen. Door mijn achtergrond als trainer én trainingsacteur combineer ik de elementen van leren, inspireren en toepassen.
Weerbaarheidstrainingen voor volwassenen
Doel van een weerbaarheidstraining is het sterker maken van communicatieve vaardigheden waarbij assertiviteit en weerbaarheid in het middelpunt staan.
Verschillende beroepen vragen om een doortastende houding van de werknemer waarin deze zich assertief kan opstellen naar opdrachtgevers, bezoekers of medewerkers. We hebben niet allemaal geleerd om te gaan met intimiderend gedrag of weerstanden. Om de ander op een doeltreffende manier te woord te staan heeft alles te maken met bewust communiceren. In gesprekken moet je op een duidelijke manier je ideeën, gevoelens en standpunten naar voren weten te brengen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er wederzijds begrip ontstaat, door goed te luisteren, empathie te tonen en de juiste vragen te stellen. Door inzicht te krijgen in gespreksstructuren en door non-verbale communicatie op de juiste manier te interpreteren, leer je gesprekken naar het gewenste resultaat te sturen.
Doeltreffende zelfbescherming is niet alleen noodzakelijk en praktisch op persoonlijk vlak, het is ook bepalend voor de gezondheid van een bedrijf. Het zorgt ervoor dat men zich veiliger, meer gewaardeerd en zelfverzekerder voelt. Bekende bedrijven begrijpen dat hun medewerkers het belangrijkste kapitaal zijn. De verantwoordelijkheid die veel bedrijven nemen zijn stappen om medewerkers veilig en gezond te houden door veiligheidstrainingen te laten volgen.
Op maat gemaakte zelfverdedigingstrainingen voor individuele personen maar ook voor bedrijven en organisaties
Voordelen van (zakelijke) zelfverdedigingstraining;
- Draagt bij aan het versterken van de rol van vrouwen maar ook mannen in het bedrijf
- Naast sportieve activiteiten worden er ook praktische vaardigheden aangeleerd
- Zowel een plezierige activiteit als een praktische investering
- Helpt bij zelfcontrole en besluitvaardigheid
- Zorgt voor betere leiderschap, zelfverdediging en communicatieve vaardigheden
- Helpt te concentreren en de rust te bewaren onder druk
- Biedt een kans om de betrokkenheid en de teamgeest te versterken
- Gelukkiger, gezondere en veiliger personen, zowel thuis als op het werk
- Levensreddende en levenslange vaardigheden leren
Speciaal voor kinderen die weinig weerbaar zijn is er ook een weerbaarheidstraining. Kinderen die moeite hebben om voor zichzelf op te komen en niet weten hoe zij hun grenzen aan kunnen geven of dit op een onhandige manier doen, kunnen wij daarin ondersteunen. Een korte, praktische en speelse training helpt jou kind om meer zelfvertrouwen te krijgen en daardoor weerbaarder te zijn en voor zichzelf op te komen. Dit kan individueel of in een groep.
In balans blijven op elk moment is weerbaar zijn. Dit kun je trainen door onder andere fysieke handigheden.
Zelfverdedigingssport waaronder ook boksen is het fysieke gedeelte van de weerbaarheidstraining Positieve neveneffecten zijn bijvoorbeeld; omgaan met conflicten, sociaal contact, veerkracht, fysiek en mentaal leren incasseren en voor jezelf opkomen. Mensen kunnen hun emotie hierin kwijt. Niet alleen agressie of boosheid maar ook spanning, angst en verdriet. Ook fitness kan hiervan een onderdeel zijn.
Boksen als therapie is meer dan van je af slaan en erover praten. We gaan op onderzoek bij de vraag ’”de waarom achter de waarom” is.
De-escalerend optreden
Als een persoon agressief lijkt te worden, is ‘de-escalerend’ optreden nodig. Je zorgt dan dat de agressie minder wordt. Je kunt agressief gedrag vaak zien aankomen door te letten op stemmingswisselingen.
Fase / Herkenbaar aan:
- Vijandige grondstemming
- Angst, afwijzing, strijd zoeken, plagen, geïrriteerd zijn
- Innerlijke onrust
- Gebalde vuisten, starende blik, kettingroken
- Overgangsfase
- Onrust neem zichtbare vormen aan, persoon loopt heen en weer
- Verminderde zelfcontrole
- Wisselingen in gedrag, gedrag past niet bij uitspraken
- Verbale dreigingen
- Uitingen van onmacht, kleinerende opmerkingen
- Gewelddadige gebaren
- Beschadigen van voorwerpen, bijvoorbeeld hard op de telefoon slaan
- Falende aanspreekbaarheid
- Toenemende vijandigheid, persoon kan niet meer terug
Professioneel controleren
Het goed uitvoeren van een proactieve controle vergt vakmanschap. Het is een
belangrijk contactmoment met een persoon, waarbij door het professionele
optreden, het vertrouwen van de persoon in de controlerende instantie kan worden
versterkt.
Proactief is het heft in eigen hand nemen, de regie over je eigen leven pakken. Jij bepaalt zelf wat wel en niet goed voor jou is en probeert daar naar te leven. Niet aarzelen gewoon doen. Dat is een proactieve houding.
Natuurlijk kennen we ook het tegenovergestelde Reactief handelen. Bij deze houding laten we alles maar over ons heen komen en denk je dat je zelf geen keuze hebt. Je laat andere voor jou bepalen en leeft met de beslissing van een ander.